Belgische street art kunstenaars in de kijker: Bonom

Bonom, een Parijzenaar die van Brussel zijn speelterrein heeft gemaakt. Technisch gezien geen echte Belg dus, maar de Fransman is zo geïntegreerd in het Brusselse straatbeeld dat hij hier niet kon ontbreken.

Dit artikel is met de hulp van Aurore Martignoni gemaakt.

Parijs

Voor zijn eerste werk gaan we toch nog even terug naar zijn thuishaven, Parijs. Natuurlijk kon hij de vertrouwde straten en daken van zijn stad niet zomaar achterlaten. De vriendelijke kerel liet er een van zijn werken achter in zijn typische stijl.

Centraal Station

Toch is het vooral Brussel waar Vincent Glowinski onder zijn alias Bonom voor ophef zorgt. Ondertussen is de arm de wet zijn beste vriend niet meer en werd de opvallende penismuur meteen – weliswaar onterecht – aan hem gelinkt. De meeste Brusselaars hebben hem ondertussen in de armen gesloten en zijn werken worden er duidelijk geapprecieerd. Zo ook zijn kleine mural aan het centraal station.

Hallepoort

Ook in de buurt van de Hallepoort kunnen we een van zijn kunstwerken aanschouwen. Het metershoge, uitgemergelde mannetje lijkt misschien niet meteen het straatbeeld op te fleuren, maar we kunnen niet ontkennen dat we wat Bonom doet bewonderenswaardig vinden. Zijn muurschilderingen, die lijken op snelle schetsen, zijn met grote precisie uitgevoerd. Voor dit werk zou hij naar verluidt zelfs halsbrekende toeren hebben uitgehaald om toch maar de gevel te kunnen bewerken. Niks dan lof dus!

Intituut voor natuurwetenschappen

De meeste dinosauriërs bevinden zich binnen de muren van het museum. Toch kon er eentje ontsnappen en die heeft zich buiten tegen de muur genesteld. Wil je nog meer historische en mythologische creaturen ontdekken van de hand van Bonon? Misschien moet je dan op 5 december richting Brussel gaan om op Human Brush de kunstenaar live aan het werk te zien!

Botanique

Glowinski is van zowat alle markten thuis. Naast street art verdiept hij zich ook beeldende kunst, performances en nog allerhande teken- en schildertechnieken. Onder andere de Botanique was voor enkele maanden onderdak voor een van zijn collecties. In de Brusselse concerttempel heeft Bonom dan ook een blijvende indruk achtergelaten. Iedereen die daar al eens een optreden heeft meegepikt, heeft waarschijnlijk al kunnen genieten van zijn jungle die zich uitstrekt over de hele Botanique. Misschien niet onder de noemer street art te plaatsen, maar daarom niet minder noemenswaardig.